, بیوگرافی رضا نریمانی
, بیوگرافی سید رضا نریمانی ویکی پدیا
, ازدواج سید رضا نریمانی
, فرزند سید رضا نریمانی
, همسر سید رضا نریمانی
, سید رضا نریمانی متولد کجاست؟
, شماره تلفن سید رضا نریمانی
, شماره سید رضا نریمانی
, تاریخ تولد سید رضا نریمانی
,
“با نوای کاروان ” حاج صادق که در بلندگوی مسجد محل می پیچید ، کوچه ها عطر رفتن می گرفت . دود اسفند و کاسه های آب توی سینی و بوسه بر قرآن تصویر آشنای آن روز ها بود . دیگر ماندن در شهر کار هر کسی نبود. جوانان محل دسته دسته با “سوی دیار عاشقان…” بند پوتین ها را می بستند و چند هفته بعد قاب عکسشان داخل حجله سر کوچه لبخند برلب داشت. تابوت های چوبی پرچم پیچ که به خیابان می رسید باز هم این نوای حاج صادق بود که می خواند ” ای از سفر برگشتگان…”
حکایت این روز های شهرهای ما چقدر شبیه آن روزهای حماسه و نبرد است . باز هم دیو چند سر چنگ و دندان نشان می دهد و این بار هم جوانان هستند که پای در میدان می گذارند. اما حالا صدای حاج صادق از حنجره نسلی بیرون می آید که که عطر خاکریز را از همان حجله کوچه ها و قاب عکس های لبخند بر لب استشمام کرده اند.
سید رضا نریمانی از همان نسل است . متولد 65 ؛ مداحی با لهجه شیرین اصفهانی؛ حالا دیگر نام سید با مدافعان حرم گره خورده ؛ این روزها وقتی قرار است در هر کجای کشور مراسمی برای شهدای مدافع حرم برپا شود اولین گزینه برای دعوت سید رضاست و البته خواندن نغمه دلنشین “منم باید برم”
مشروح گفتگوی یکی دو ماه پیش کربلایی سید رضا نریمانی و آقای مهدی ملک پور که به تازگی منتشر شده است را در ادامه میخوانید.
به عنوان مقدمه بحث می خواهیم بدانیم اخیرا چه تحولی در فضای هیئتتان بوجود آورده اید. این مسائل میتواند به اتفاقات کشور و مسائل روز هم مرتبط باشد. چقدر تلاش کردید که مسائل هیئت به روز، پیش برود؟
فکر میکنم از تأثیرگذاری جلسه امام حسین صحبت کنیم بهتر باشد. در این یک سال چه تأثیراتی بر مخاطبین و مستمعین داشته مخصوصاً بر روی مخاطبینی که اصلاً با این فضاها مأنوس نبودهاند. محرم سال گذشته شاهد اتفاقات جالب و تأثیرگذاری بودیم. چراکه معمولاً در محرم سعی میکنیم اشعاری که میخوانیم در فضاهای اخلاقی باشد. در خصوص برپا نگه داشتن نمازهای اول وقت حداقل یک شعر در این ده شب خوانده شود. طبق سنوات قبل با دوستان شاعر مطرح کردیم در این شبها در بحث نماز یک شعر بگویید. دو سالی است که شبکه 5 اصفهان برنامه هیئت فدائیان را پوشش میدهد؛ یکی از آن شبهایی که ما شعر ویژه نماز اول وقت را خواندیم خیلی اتفاقی یک خانمی در بوشهر در فضای ماهواره شبکهها را رصد میکرد به شبکه 5 اصفهان برمیخورد و میبیند در این هیئت 99 درصد، جوان هستند و همه پیشانیبند یکدست دارند. دقیقاً همان شبی که شعر نماز را خواندم. بر روی این فرد تأثیر میگذارد. از آن شب به بعد تا آخر محرم، هیئت ما را از طریق این شبکه دنبال کرد. محرم که تمام میشود این هیئت را از طریق صداوسیمای اصفهان پیگیری میکند تا آدرس آن را جویا بشود. شماره فیلمبرداران هیئت را میدهند و خانم بوشهری با فیلمبرداران تماس میگیرد. او هم با ما ارتباط برقرار میکند. این خانم گریه میکرد و میگفت اصلاً من تا حالا نه نماز خوانده بودم و نه برای امام حسین(ع) گریه کرده بودم. آنقدر آن شعر بر روی من تأثیرگذاشت که با حجاب شدم، نمازخوان و توفیق گریه بر مظلومیت حضرت سیدالشهداء(ع) را پیدا کردم.
این ماجرا گذشت تا ماه رمضان امسال که به اتفاق خانواده از بوشهر به اصفهان آمد. سه تا چهار شب در برنامه هیئت شرکت کرد. خیلی جالب بود یک هیئت آنقدر میتواند تأثیرگذار باشد بر روی مخاطبی که تا حالا در این فضاها نبوده و در یک فضای دیگری بزرگ شده است. در ماه رمضان امسال ایمیلهایم را هر شب بررسی می کنم یک ایمیلی از زنجان داشتم که با این شعر مدافع حرم “منو یک کم ببین” چادری میشود. آنقدر این شعر بر روی او تأثیر میگذارد دنبال میکند و به کانال و مداحیهای بنده برسد. تا آنجا این اشعار و این مدیحهها بر روی ایشان تأثیر میگذارد و محجبه میشود.
از فضای مداحی یک گلایه و دلخوری دارم، کلی میگویم و کاری به کسی ندارم. متأسفانه برخی از مداحان خودشان را درگیر اطرافیان میکنند و از فضای عمومی جامعه غافل میشوند. در صورتیکه یک شعر در فضای عمومی جامعه میتواند یک زندگی را تغییر دهد و بسیار تأثیر بگذارد. ولی متأسفانه برخی مداحی کشورمان اصلاً از این فضا غافل هستند و اصلاً این فضا را یادشان رفته و فقط به اطرافیان و حواشی دور و بر خود تکیه میکنیم. فکر میکنم فضای مداحی باید به سمتی عمومی خواندن حرکت کند. مشکلاتی که در جامعهمان هست در اشعار دیده شود . مردمی که در این فضا نیستند وقتی یک شعری را میشنوند آنقدر برایشان تاثیرگذار است که به دستگاه امام حسین(ع) سوق داده میشود . امروز شعرها و بعضاً سبکهایی خوانده میشود که عکس آن تأثیر میگذارد و اصلاً برخی را از دستگاه امام حسین(ع) دور می کند.
نکتهای که حضرت آقا هر سال در دیدار با مداحان تاکید دارند این است که در محتوای جلسه از اشعاری که در راستای ارتقاء معرفتی و اخلاقی جامعه تأثیر میگذارد استفاده شود ؛ هم از لحاظ غنای شعر و هم نحوه اداره هیئت . شما چقدر تلاش کردید فضای هیئت را به این سمت و سو ببرید؟
ادعایی در این زمینه نداریم ولی تلاش خودمان را انجام دادهایم. خیلی دغدغه این را داریم که برویم به سمتی که فقط مخاطبمان یک عده خاص نباشند. الان فضای جامعه با گذشته خیلی متفاوت است. الان دیگر زمان آن نیست که خودمان را فقط درگیر جبهه مذهبی جامعه کنیم. میتوانیم یک مقداری از این فضای بسته بیرون بیاییم و فضا را باز کنیم. ما در فضای مداحی آنقدر مطلب نگفته و نشنیده داریم اما تعجب میکنم یک مداح خودش را درگیر یک شعر بیمحتوا میکند. محتوای شعرش از اول تا آخر با واژههایی همچون “می و مستی، سگ و قلاده” شکل میگیرد. اگر این نوع رفتارها کمتر هم شده این تأثیرگذاری شهدای مدافع حرم است. نمیگویم این نوع استفاده بد است ولی اثرگذاری ندارد.
یکی از برکاتی که شهدای مدافع حرم داشتند فکر میکنم غیر از آن تأثیرگذاری در جامعه ، مداحان را بردند به سمتی که مجبور بشوند از یکسری مضامین بخوانند. این هم از برکت شهدا بود که این نوع خواندنها تغییر کرده است. ولی باز هم خیلی عقب هستیم و بیش از اینها باید پیشروی کنیم. چرا نام یادواره شهدا میآید به دو سه مداح میرسیم؛ چون بستهای نداریم که بخواهیم به شهرستانها ارائه بدهیم.
شاهدیم نسل جدید ذاکران اهلبیت در زمینه نکاتی که حضرت آقا اشاره دارند و اصولی که مطرح میکنند در این فضا پیشروتر هستند. ممکن است به آنها کنایههایی بزنند و بگویند مداحان حکومتی هستید! ولی در مسائل مختلفی که جامعه با آن درگیر است فعالتر و پویاتر هستند . می خواهیم بدانیم درباره هیئت شما بازخورد های مردمی در این باره چطور بوده ؟
در همین ماه رمضان گذشته برای برگزاری سی شب مراسم ، مشکل جا داشتیم ، مجبور شدیم به حسینیه شهدای بسیج برویم. واقعاً افتخار میکردیم در این فضا 30 شب برنامه میگیریم. انصافاً برای بقیه بچههای مجموعه و هیئت خودمان افتخار بود. چون به نام بسیج و شهدا بود بر معنویت آن افزود. البته یک ترسی هم داشتیم که این تغییر و تحول مکانی یک ضعفی روی جمعیت تاثیر بگذارد . این که شبی حدود 2000 جوان در یک شهرستان بیایند پای مناجات یک اتفاق خوبی بود. از بیرون خیلی به ما میگفتند شما حمایت میشوید. من هم در مقابل این صحبتها گفتم افتخار میکنم در این فضا هیئت برپا کردهایم ولی متأسفانه در فضای عمومی جامعه برخی هم این برچسب را به این طیف میزنند. حتی یک مداح به من این طور می گفت که شما حقوق بگیر این نهادها هستید. ولی حقیقتاً این جلسات کاملاً مردمی اداره میشود. برکت این جلسات به خاطر همین مردم و تأثیرگذاری آن هم به خاطر همین حمایتهای مردمی است.
آبان ماه امسال در دیدار مردم اصفهان با رهبر معظم انقلاب ، برای اولین بار در حضور ایشان مداحی کردید ، از حال و هوای این دیدار بگویید .
حال و هوای آن روز قابل وصف نیست ، چون خودم هم اولین بار بود به این شکل محضر حضرت آقا می رسیدم استرس زیادی هم داشتم ، ولی با آن نگاه پدرانه و بزرگوارانه آقا آرام شدم .
ماجرای خواندن بنده هم در آن روز حکایتی دارد . ابتدا قرار نبود در حضور خود آقا بخوانم ، بلکه بنا بود فقط در حسینیه پیش از حضور آقا چند دقیقه ای مداحی کنم. همین طور هم شد یعنی قبل از ورود آقا به حسینیه ، حدود یک ربع خواندم . چند دقیقه قبل از حضور ایشان ، مسئول اجرایی برنامه آمد و گفت شما در محضر آقا هم چهار ، پنج دقیقه ای بخوان . واقعا برایم لحظات فوق العاده و غیر قابل وصفی بود.
پس از مداحی هم که به حضور آقا رسیدید ، از ایشان چه شنیدید؟
ایشان بسیار محبت و بزرگواری فرمودند ، خاطرم هست حدود پنج بار احسنت و طیب الله فرمودند . بعد نام شاعر را پرسیدند و برای عاقبت به خیری مان دعا کردند. بنده هم چند ثانیه ای با ایشان صحبت کردم.
سال گذشته شما درگیر سرقت از هیئتتان بودید؛ آن ماجرا به کجا رسید؟
هیچگاه دوست نداشتم بگویم دشمنی بوده یا فکرمان به این سمت نمیرود و نخواهد رفت. خیلی بد است با دستگاه امام حسین(ع) به خاطر سلیقههای شخصیشان این طور برخورد کند. البته این دزدی هم برکتی داشت؛ ظهر پنج شنبه ای که بچه ها برای آماده کردند هیئت آمدند دیدند از وسائل هیئت خبری نیست . شب آمدیم و با صوت موقت برنامه را برگزار کردیم. آخر برنامه گفتم از هفته آینده جلسه تعطیل است همه تجهیزات و سرمایه سه سال هیئت را بردند. ما دیگر هیچ نداریم. از هفته آینده هیئت را فعلاً تعطیل کنیم. البته یک راه دارد؛ راهش این است هرچه میتوانید کمک کنید. شاید باورتان نشود در هیئتی با جمعیت نوجوان و جوان بین 18 تا 25 سال ما 10 میلیون تومان پول جمع شد. حتی یک نفر آمد و با گریه گفت جلسه را تعطیل نکنید و النگوهای خانمش را آورده بود و گفت این را خانمم داده. این یک محک خوبی بود که ببینیم چه کسانی پا رکاب برگزاری هیئت ها هستند. برای هفته بعد 8 میلیون جمع شد. در طول یک ماه در فضای عمومی توانستیم 40 میلیون جمع کنیم.
بخشی از فعالیتهای هیئتها نقش اجتماعیشان است؛ فارغ از آن فضای محتوایی هیئتها نقش هیئتیها در حل مشکلات خودشان، اطرافیان و جامعه بسیار مهم است . به طور مثال برخی از هیئتها جهیزیه جمع میکنند و دست نیازمندان را میگیرند. در این فضا چقدر تلاش کردید و فعالید ؟
ما یک هیئت با میانگین سنی پایین داریم و 7، 8 سال است که تأسیس شده هنوز به آن شکل به سمت هیئتهای بزرگ نرفتیم. اما به اندازه خودمان در این زمینه کار کردیم. مخصوصاً در بحث شغل بچهها دغدغه داشتیم و البته بسیاری صاحب شغل شدند. در بحث کمک در ماه رمضان هم قدمهایی برداشتیم و از آن طرف در بحث سرکشیهایی که به خانواده های معظم شهداء میشود مخصوصاً شهدای مدافع حرم و تیپ فاطمیون که مورد غفلت واقع شده سعی کردیم کارهایی انجام دهیم. مخصوصاً در کارهای خیریه و جهزیه به ما مراجعه میشود ولی کار به آن شکل انجام ندادیم و خودمان هم شرمنده میشویم. علت آن هم به خاطر تازه تأسیس بودن است.
گویا بخشی از فعالیتهای جانبی هیئتتان برنامه های اردویی مثل راهیان نور و مشهد مقدس است . این اردو ها چه تأثیراتی دارد؟
فضای اردویی به نظر من خیلی در جذب و ماندگاری بچهها و ارتقاء روحیه آنها در هیئتها تأثیر میگذارد. بچههای هیئتی ما با فضای زیارتی ارتباط دارند اما متأسفانه یکی از ضعفهای موجود این است که بیشتر بچههای بسیج از سفر راهیان نور استقبال میکردند و بچههای هیئت ما خیلی کمتر درگیر بودند. خیلی از بچههای ما اولین باری بود که به راهیان نور میآمدند و مشتاقانه تا پایان سرزمینهای نور را زیارت کردند.
یکی از بحث های جدی ما در هیئت فدائیان حسین(ع) بحث ایجاد پیوند میان شهدای مدافع حرم با شهدای هشت سال دفاع مقدس بود . ما سال گذشته در اردوی راهیان نور یک اتوبوس مخصوص خانواده های شهدای مدافع حرم داشتیم که بسیار تأثیرگذار بود هم برای خانوادههایی که آمدند چون اولین عید نوروزی بود که در کنار فرزندان و همسرانشان نبودند و هم برای بچه های هیئت . اردوی دیگر ما که در تابستان هاست سفر زیارتی مشهد مقدس است که آن هم حال و هوای ویژه ای دارد . در کل یکی از بستر های مهم فرهنگی و تربیتی به خصوص برای نسل جوان همین اردو هاست که اگر برنامه ریزی دقیق محتوایی داشته باشد تاثیرات بسیار مهمی خواهد داشت.
یکی از نکاتی که حضرت آقا سال گذشته در دیدار با مداحان فرمودند بحث مداحی مداحان در مسائل روز به خصوص مسئله مدافعان حرم بود. بحث دافاع از حرم به نوعی دفاع مقدس زمان ماست. در آن برهه هم تأثیرات مداحی در ایجاد انگیزه و تقویت روحیه رزمندگان موثر بود. شما از جمله کسانی بودید که در این زمینه پیشرو بودید. امروز نقش مداحان را در ایجاد این انگیزه و روحیه چطور میبینید؟
بحث، بحث وظیفه است. منِ مداحی که شاید در فضای دفاعی نتوانم فعالیتی داشته باشم ولی با خواندنم می توانم در این زمینه نقش خودم را ایفا کنم. خیلی از بچههایی که میروند چه بسا با همین شعرها بروند. البته خوب نیست بگوییم احساسی میشوند . این است که تأثیرگذاری یک شعر در روحیه و در فضای دفاع از حرم حضرت زینب(س) خیلی بالاست. از آن طرف بچههایی که آن طرف هستند در بسیاری از عملیاتها خیلی روحیهشان از بین میروند یکی از این مداحیها را میشنوند احیاء میشوند و این تأثیرگذاری همین مداحیهاست.
از طرف دیگر در متاسفانه در فضای عمومی جامعه هنوز نسبت به این شهدا علامت سوال وجود دارد؟! اینکه چرا اینها می روند و اصلاً نیاز چه نیازی است در بیرون از مرزهای ما دفاع انجام شود. این مداحی ها میتواند این فضای عمومی را آگاه و آرام کند. وقتی برخی ها میآیند از قیمت و ارزش صحبت میکنند که آنهایی به سوریه میروند چقدر حقوق میگیرند. اگر به عنوان مداح و شاعر به این موضوع ورود پیدا کنیم به آگاهی فضای عمومی کمک میکنیم و این شبههها را از بین می رود . این بحث مادیگرایی رفتن به سوریه را خیلی از دشمنان در شبکههای ماهوارهای برجسته کردهاند و شبهه ایجاد کردند. این مداحی ها میتواند یک مقداری فضای عمومی را سر و سامان بدهد.
چرا برخی مداحان ما در ورود به این فضا ضعیف عمل میکنند؟ به طور مثال موضوع مدافعان حرم اتفاقی است که هر روز با آن درگیر هستیم. نسل جدید ما دیگر امروز خودشان برادر و همسر شهید میشوند. با این اوصاف هنوز در فضای هیئت ها برخی آن چنان به این موضوع نمی پردازند
برخی هنوز آن فضای تأثیرگذاری شهید را نچشیدهاند و به تعبیری سوخته ، درد سوخته را درک میکند. برخی از ذاکرین ما هنوز به اهمیت بحث شهید در جامعه نرسیدهاند. برخی میگویند ما فقط برای امام حسین(ع) میخوانیم ولاغیر! جریانی به نام شیرازی و شیعه انگلیسی وجود ندارد. اصلاً خوب نیست نام این گروه کوچک را جریان بگذاریم. این فضای کوچک منتسب به شیرازی در قبال اتفاقات سوریه و عراق سکوت کرد. الان بحث سیاسی نیست بحث دفاع از حرم حضرت زینب(س) است؛ آنها فقط یاد گرفتهاند موضوع قمهزنی و قافله راهانداختن برای حضرت زهرا(س) و از این دست افراطیگریها را دنبال کنند. متأسفانه خیلی از مداحان ما هم این طور شدهاند و سکوت کردهاند. ما چقدر میتوانیم از این شهدا پل بزنیم برای رسیدن به روضههای اهل بیتی. نمیدانم چرا غافل شدهایم. واقعاً دلیلی نمیبینیم از این فضا غافل شوند. عمده مداحان در این فضا به اندازه خودشان شعر خوانده اند و صحبت کرده ا ند. واقعاً این خانوادهها در فشار هستند. اگر ما نگوییم چه کسی باید بگوید. کسی که از حضرت زینب (سلام الله علیها) دفاع میکند باید از مقام والایش تجلیل کرد. چرا از او نگوییم و این اتفاقات را به 1400 سال پیش ربط ندهیم ؟این ها موضوعاتی است است که برای بسیاری هضم نشده و هنوز بعضی ها ماندهاند که گفته شود یا نشود.
اکثر شهدای مدافع حرم ما که به تشییع آنها رفتم هیئتی هستند. یا در هیئتها خادمی و یا سینهزنی کردند و یا به عنوان مستمع ثابت هیئت بودند. باید مداحان به این میدان بیایند. اینکه بیش از 90 درصدشان هیئتی بودند از جمله بچههای اصفهان. به مصداق همان شعری که شاعر گفت “از آخر مجلس شهدا را چیدند …”
گویا یکی از برنامه های ثابت شما دیدار با خانواده های شهدای مدافع حرم است . در این ملاقات ها روحیه این خانواده ها را چطور دیدید؟
روحیههایشان همه حضرت زینبی است. میدانید که در کربلا حضرت سیدالشهداء(ع) دست به سینه حضرت زینب (س) گذاشتند و دست ولایت امام حسین(ع) باعث شد که این بانوی بزرگ اسلام با این مصائب کنار بیایند. من فکر میکنم این دست بر سینه همه همسران شهدا و مادران شهدا گذاشته شده است. ما روحیه ها را بسیار بالا میدانیم حتی در لحظه وداع اصلاً بیقراری نمیکردند. نه این که دلواپس نباشند و ناراحت نشوند، صبور هستند و اصلاً در برخی اوقات خود شهید گفته که راضی نیستم بالای سر من گریه کنید. واقعاً نمیدانم . خداوند یک صبری به اینها میدهد که خم به ابرو نمیآورند. این غربت ها و محجوریتها را به چشم میبینیم و در فردای قیامت شرمنده این شهدای والامقام خواهیم بود. فکر میکنم این فشارها با ارتباط با هیئت و خانواده شهدای مدافع حرم حل میشود. متأسفانه در جامعه هیئتی ما این دست ارتباطات و سرکشی از خانواده معظم شهداء کمرنگ است؛ بنده توصیه میکنم هیئتها با خانوادههای معظم شهداء ارتباط داشته باشند و مشکلات آنها را جویا شوند.
این غربت و مظلومیت درباره شهدای فاطمیون مضاعف است.
بله ، ما در اصفهان بیش از 40 شهید مجاهد افغانستانی داریم، این مرزبندی ها تاسف بار است . مگر امام حسین(ع) ایرانی بوده که آنقدر برایشان عزاداری میکنیم. شهید شهید است در هر کجا که باشد. نمیدانم چرا فضای عمومی جامعه چنین واکنشی دارد. من یک شعر برای شهدای فاطمیون خواندم این بچههای افغانستانی دور بنده را گرفتند و بسیار تشکر کردند. چراکه یک برههای بچههای فاطمیون از تشییع و تدفین شهدایشان بسیار گلایه داشتند. این اشعار در سوریه بسیار تأثیرگذار بود.
برسیم به مداحی معروفتان که این روزها در سراسر کشور و حتی بین مدافعان حرم هم زمزمه می شود .شعر “منم باید برم” چگونه ساخته شد؟
اوایل سال گذشته که بحث شهدای مدافع حرم در اصفهان پررنگ شده بود در گلزار شهدا قدم میزدم؛ از دور همسر شهیدی بنده را صدا زد و گفت : آقای نریمانی بچه من با شما کار دارد- خانواده شهید مسلم خیزاب فرمانده گردان یا زهرا لشکر 14 امام حسین(ع) بود . محمد مهدی خیزاب 5 ساله الان هر جا میرود لباس نظامی پدرش را که کوچک کرده میپوشد؛ آمد جلو و یک احترام نظامی گذاشت و با همان گویش بچگانهاش گفت آرزوم دارم بزرگ شوم و در لباس پاسداری شهید بشوم. در این حال همسر شهید بغضش ترکید و گفت آقای نریمانی در این مجالسی که میروید برای ما هم دعا کنید. تازه زبان گرفت برای درد و دل کردن و گفت: بیشتر از اینکه شهادت همسرم مرا اذیت کند کنایهها و حرف و حدیثهای مردم ما را اذیت میکند.
همانجا از شهدا خواستم مدد کنند تا بتوانم کاری در این زمینه انجام دهم . از گلزار بیرون آمدم به داود رحیمی زنگ زدم که با این فضا و مضمون “ما رأیت جمیلا” شعر بگوید . یکی دو روزی گذشت و این شعر سروده شد با این نگاه که از بار غربت ، مظلومیت و دلتنگی خانواده شهدا کاسته شود. فکر نمیکردم این شعر آنقدر تأثیرگذار شود؛ چه کسانی که با این شعر شهید شدند. مصداق بارز آن شهید قیدلو شهید مدافع حرم ارتش که در لحظه آخر این شعر را میخواند و به شهادت رسید. اصلاً خواندن من تأثیر نداشت بلکه آن بغض همسر و گفتگویم با شهداء بود که آنقدر به این شعر رنگ و لعاب داد. اغراق نمیکنم اما این شعر هیچ ربطی به من ندارد. خانواده شهدا خیلی دغدغه دارند. وقتی پای درد و دل این خانوادهها مینشینم شرمنده میشوم .
شما امسال چند روزی هم سوریه بودید ، از آن سفر بگویید.
بله حدود یک هفته ای برای مداحی در جمع مدافعین عازم شدیم. الحمدلله هم توفیق زیارت حضرت عقیله بنی هاشم (س) و حضرت رقیه(س) را پیدا کردیم و هم در بعضی خطوط نبرد در بین رزمنده ها ذکر توسل و مداحی داشتیم.
منبع:عقیق
http://sayedrezanarimani.ir
از اول سخنرانی جلسه ما پر از جمعیت است / جوان ها بیشتر دنبال شور هستند / هفتگی ها را اصلا تعطیل نمیکنیم
_ راجع به تاریخچه تأسیس هیئت فداییان حسین(ع) کمی توضیح بدهید.
هیئت فداییان شش سال است که تأسیس شده و نوپا است. به برکت خود سیدالشهدا هم در فضای کمیتی و هم در فضای کیفیتی خوب بوده ولی شاید تا فضای مطلوب فاصله داشته باشیم. شکر خدا این هیئت الان در اصفهان جا افتاده است . هیئت از سال ۸۷ تأسیس شد و تا دو سه سال اول خانگی و کوچک بود و قرار نبود که این طوری بشود. حجت الاسلام صغیرا که نوه آقای صغیر اصفهانی هستند چند وقتی پیش به هیئت ما آمدند و گفتند که من خیلی دوست داشتم به هیئت شما بیایم خیلی درباره این هیئت شنیده بودم. یا آیت الله مهدوی که غیر از هیئت فاطمیون جایی منبر نرفته اند، پنج شب از سال بعد را به هیئت فدائیان اختصاص داده اند که همه این ها از برکات اهل بیت(ع) است و هیچ ربطی به من و امثال من ندارد.
یک شهید از خود هیئت تقدیم انقلاب شده است. شهید ابوالفضل شیروانی که از بچه های هیئت بودند. و ما یکی از افتخاراتمان این است که ایشان از گریه کنان و سینه زنان این هیئت بودند. خانم ایشان می گفت که بعد از جلسه روضه حضرت زینب (س) که شما خواندید تا خود گلزار شهدا که با موتور می رفتیم می دیدم آب به صورت من می خورد. فهمیدم دارد گریه می کند و چیزی نگفتم. تا سر مزار شهید احمد کاظمی که رفتیم داشت گریه می کرد و بعد آنجا به من گفت که راضی می شوی من بروم سوریه. گفتم شاید شوخی می کند. گفتم باشد تو برو من رضایت می دهم. می خواهم بگویم روضه آدم می سازد. این تأثیر گذاری هیئت است.
_ بحث اهمیت منبر و سخنرانی را در هیئت چقدر جدی می دانید؟
این هم از آن موضوعات فوق العاده جدی در هیئت ماست. بچه های طلبه می نشینیند و شبهات و مسائلی که در فضای هیئت هست را پیگیری می کنند. هر کسی را دعوت نمی کنند. الان یک سال و خرده ای است که بچه ها زحمت می کشند و از این روش جواب هم گرفتیم. قبلاً به شکل تشریفاتی بود ولی الان بچه ها در بحث سخنرانی زحمت می کشند.
فضای سخنرانی دو سال قبل با الان قابل مقایسه نیست. متأسفانه اکثر هیئت ها الان این طور است که سخنرانی، آماده کردن مجلس برای مداحی است. این که یک نفر بیاید سخنرانی کند که مردم جمع شوند که این هم بر فضای سخنران تأثیر می گذاشت. ما با دوستان دو سال پیش مطرح کردیم که یا باید سخنرانی تعطیل شود و یا باید بازنگری در آن شود. یک مدت جای سخنرانی و مداحی را عوض کردیم و دیدیم جواب نگرفتیم. دوباره رصد کردیم که جوان چه چیزهایی دوست دارد بشنود. به این نتیجه رسیدیم که باید به بطن بچه ها برویم و ببینیم که بچه ها چه نیاز دارند. این که سلیقه ای عمل کنیم نتیجه نمی دهد. دو سه ماهی طول کشید تا جا بیفتد. الان به جایی رسیده که از اول سخنرانی ما جلسه پر است. ما یک تیم تشکیل دادیم و هدف داشتیم و خط دادیم تا نتیجه گرفتیم.
– _ یعنی به بخش سخنرانی هم مثل مداحی بها دادید.
دقیقا، چه بسا بیشتر . چون فضای سخنرانی یک فضای کاملاً معرفتی است. شو و شعور باید با هم همراه باشد. کار دیگری که در این باره کردیم حضور خود مداح پای سخنرانی است. من دو سال است که هیچ شب جمعه ای جایی نمی روم. سر ساعت هشت که سخنرانی شروع می شود در جلسه هستم. قبلاً من برای سخنرانی نبودم. این تأثیر دارد. وقتی طرف می بیند که مداح پای منبر نشسته و او هم نیاز به منبر دارد خیلی موثرتر است. وقتی مداح پای منبر بنشیند منبری هم پای روضه و مداحی می نشیند. چون به منبری احترام می گذاری منبری هم به شما احترام می گذارد. نکته سوم این است که بچه ها به این نکته رسیدند که وقتی پای منبر می نشینند مداحی بهتر می چسبد. آمادگیشان بیشتر می شود. وقتی پای سخنرانی می نشینند آرام آرام ذهنشان درگیر می شود و مداحی بیشتر می چسبد.
– _ یک نقدی که به هیئت جوانان وارد می شود این است که بیشتر شور محور هستند تا اشک و روضه محور. شما این را قبول دارید؟
ما این طور نیستیم. این انتقاد به جایی است. اما روی مرز است. من نمی توانم بگویم این کار خوبی است یا کار بدی است. حاج مهدی سلحشور سال ۸۴ یا ۸۵ مناجات خوان بوده ولی الان فضا فرق کرده و به هیئتشان که می رویم ده دقیقه، یک ربعی مناجات و روضه می خوانند و مفصل سینه زنی می کنند. من خودم از ایشان سؤال کردم که حاجی یادش به خیر چند سال پیش که مناجات می خواندید. گفتند که جوان الان با هفت، هشت سال پیش فرق دارد. الان جوان ها بیشتر دنبال شور هستند. ولی جوان قدیم بیشتر مناجات گوش می دادند. اگر جوان در جلسه شور خودش را خالی نکند این کار دستش می دهد و آسیب می زند. چه ایرادی دارد شور را مدیریت کنید و اشعاری بخوانید که هدفمند باشد و اشعاری که به گفته حضرت آقا به روز باشد. شعرهای مناجاتی را در فضای سینه زنی ببریم. ایرادی ندارد. من خودم اعتقاد دارم همان قدر که در فضای سینه زنی وقت می گذاریم باید بیشترش در فضای روضه و مناجات هم وقت بگذاریم.
_ شما از معدود مداحان جوانی هستید که مناجات خوانی هم می کنید.
بله ما سی شب ماه مبارک را فقط مناجات داریم و همه هم می آیند. در سالی که گذشت هفت هشت مداح مانند حاج مهدی منصوری آمدند و تعجب کردند. ایشان می گفت که من طی این چند سال که مناجات می خوانم تا الان جلسه ای که این همه جوان پای مناجات بنشیند ندیده بودم. گفتم که این عقبه دارد و من این ها را این طور این جا جمع نکردم. این عقبه از شور و جلسات هفتگی بوده است. مخاطب می داند الان که سی شب مناجات است و در جلسات هفتگی و محرم سینه زنی است. می داند که در این هیئت همه چیز سر جای خودش است. وقتی این دو کنار هم باشد و برای هر دو برنامه ریزی باشد جواب می دهد.
_ رهبر انقلاب هر سال در دیدار با مداحان توصیه های زیادی در باره قوی بودن، پرمحتوا و آموزنده بودن اشعار دارند، شما شعرهایتان را چطور انتخاب می کنید و بیشتر از چه کسانی شعر می گیرید؟
ما دوسال است که فضای شعر را کاملاً عوض کرده ایم. دوستانی هستند مانند آقای کاظم نیا ، آقای داود رحیمی ، آقای نجیمی و آقای صادق مسعودی که تیمی با حضور دوستان تشکیل داده ایم و جلسه شعر هفتگی داریم.
با دوستان دور هم می نشنیم و بی هیچ واهمه ای شعر را در جلسه می خوانیم و شاید در آخر جلسه شعر کامل تغییر کند. اعتقادمان به این است که این ها به شاعر کمک می کند. چون همه به هم ایمان دارند و غرضی ندارند. هنوز آن چیزی که مطلوب ما بوده نشده ولی می توانم بگویم که حداقل شصت هفتاد درصد مطالبی که از این جلسه بیرون می آید را می خوانیم. چون اعتقادمان بر این است باید بر خروجی این جلسه بیشتر سرمایه گذاری کنیم.
_ یعنی شما شعرهایی که دو سال پیش می خواندید با شعر های الان متفاوت است؟
صددرصد. اتفاقاً چند وقت پیش با دوستان برای فاطمیه دور هم جمع شده بودیم و دوستان گفتند که فاطمیه امسال روی چه موضوعی تاکید داشته باشیم؟ من می گفتم که در موضوع حجاب بیشتر کارکنیم. دائم روی موضوعات کلنجار می رویم که چه نیاز داریم.
بحث روز که حضرت آقا می گویند مثلاً مذاکرات هسته ای است. الان دو سال است که سرمایه گذاری روی این کار کردیم و خوب هم جواب گرفتیم. توصیه من هم به هیئت ها همین است. مداحان جوان در هیئت ها بچرخند و مطمئناً کسانی هستند که شعر خوب می گویند و سبک خوب می گویند . فقط کسی را می خواهد که این ها را جمع کند و یک تیم تشکیل بدهد. البته باید بزرگترها هم نظارت داشته باشند و یاد بدهند.
_ پس این طور نیست که فی المجلس شعری بدهند و بعد از خواندن متوجه شوید مثلاً شعر ضعیف بود یا ایرادات محتوایی داشت؟
خیلی به ندرت پیش می آید. گفتم شصت، هفتاد درصد شعرهایی که خروجی این جلسات است را می خوانیم. سعی می کنیم سرمایه گذاری روی همین بچه ها باشد و کمتر پیش می آید از بیرون شعر بگیریم. چون این طوری لقمه آماده می شود و خیلی باید حواسمان به لقمه آماده باشد که حرام نباشد.
_ سبک هایی که می خوانید را چطوری انتخاب و آماده می کنید؟
در همین جلسه است. گاهی خود ما کاری را آماده می کنیم و دوستان سبکش را می گویند. آقای کاظم نیا و آقا داودی خودشان سبک ساز هستند و آقای مسعودی در بحث سبک فوق العاده خوب کار می کند. تا به حال هم نشنیدم کسی بگوید که این سبکی که خواندید مال فلان آهنگ غربی بوده است. چون من به این دوستان اطمینان دارم.
ما معمولا بعد از ماه مبارک رمضان درگیر جلسات محرم هستیم، هفت هشت روز قبل از محرم حداقل انتخاب می کنیم. شاید اشعار آماده نباشد ولی چهارچوبش را مشخص می کنیم و سبک هایش را می بندیم.
_در مجالس میلاد حضرات معصومین برنامه هایتان چطور است؟
ما یکی از سرمایه گذاری هایمان در بحث مولودی است. به دوستان گفتیم که سبک ها شاد باشد. البته نمی دانم چه قدر موفق بودیم. این را باید دیگران بگویند. ولی سعی ما بر این بوده که تفاوت احساس شود. دوستان در این قضیه خیلی زحمت کشیدند. مثلاً برای میلاد امام رضا(ع) سبکی را با صدای نقاره خانه ساخته بودند و خیلی جواب داد. یکی از خوبی هایی که جلسه ما دارد این است که جشن ها شلوغ تر می شود. کسانی هستند که تمایلی به روضه ندارد ولی جشن ها را می آیند. این خیلی تأثیر دارد.
– _به نظر چرا بعضی ها به مداحانی مثل شما که در اشعارتان به مسائل روز جهان اسلام و انقلاب اشاره می کنید برچسب حکومتی بودن می زنند؟
متاسفانه این هم از آن نگاه های انحرافی است. نمی دانم این ایراد از کجا بوده و شاید از مداحان قبل و نسل اول و دوم ما این ایراد بوده که شاید نتوانستند که این را درست جا بیندازند که مباحث سیاسی هم باید در شعر هیئت باشد. نمی دانم چرا به این سمت و سو رفته است؟ برای بعضی ها جا افتاده که مثلاً میثم مطیعی که شعر رهبر من را می خواند حتماً کمکش کرده اند یا مثلاً به مهدی رسولی در زنجان همین انگ را می زنند که پول گرفته است. به ما هم دائم می گویند که شما وصل به سپاه هستید و دیگر مشکلی ندارید. در صورتی که یک هزار تومنی هم تا به حال به ما کمک نشده و نمی دانم این حرف ها از کجا آمده است. شاید هم چون طرف مقابل ما طیف شیرازی و امثالهم هستند و هزینه و سرمایه گذاری کرده اند و پول خرج می کنند که مداح از امام حسین(ع) بخواند ولی از انقلاب و امام و شهدا نامی درهیئت نبرد، بعضی ها هم به غلط فکر می کنند که بسیج و سپاه و ارگان های دولتی هم خرج می کنند که در مورد شهدا واین چیزها بخوانند تا مقابل آنها باشیم.
_ نکته انحرافی که این جماعت مطرح می کنند این است که امام فرمود محرم و صفر است که اسلام را نگه داشته است. چرا می گوییم هیئت های طراز انقلاب بلکه باید بگوییم انقلاب طراز هیئت. در جواب این ها چه باید بگوییم؟ آیا اگر انقلاب و دوره جنگ نبود اثری از هیئت مانده بود؟
این یک بخش کار است. در زمان اهل بیت(ع) هم که نگاه می کنیم همه دغدغه اهل بیت سیاسی بوده است. واقعه عاشورا را نگاه کنید که بخش عمده اش سیاسی بوده است. این که بعد از هزار و چهارصدسال بگوییم که امام حسین(ع) این طور بوده و این طوری امام حسین(ع) را کشتند چه تأثیری دارد؟ تاثیر آن وقتی است که بگوییم امام حسین(ع) را آدم های بی بصیرتی که نماز شب هم می خواندند کشتند نه کافران.
الان هم همین طور است. در فضای سیاسی هم اگر بخواهیم که دین را از دست ندهیم باید آن را کجا حفظ کنیم؟ نمی شود داخل غار رفت تا دینمان حفظ شود. باید در هیئت ها از فضای سیاسی گفته شود تا دین حفظ شود. این الان یک حقیقتی است که باید بدانیم این تریبونی که دست من است چطور به دست من رسیده است. من مداح می روم یک جا می خوانم و آخرش یک ورق می دهند که برای طرف که حسینیه را ساخته یک دعایی بکنید اما چطور من مداح به خودم اجازه نمی دهم که اسم شهید را بیاورم؟ شهیدی که مملکت ما را ساخته و این تریبون به دست من رسیده است. امام بانی این انقلاب بوده است. چطور اسم نمی بریم؟ الان اوضاع منطقه را اگر رصد کنید می بینید که این امنیت مثال زدنی ما مرهون تلاش های امام و خون های مطهر شهداست . چرا عده ای نمی خواهند این را ببینند؟
_ فضای اصفهان خیلی پیچیده است و جریاناتی که در تلاش برای به انحراف کشاندن هیئات هستند هزینه بسیاری در آنجا کرده اند، کمی راجع به این فضاها بگویید.
ما تا الان رک بودیم. سعی کردیم در همه موقعیت ها مثل انتخابات و مباحثی که در فضای سیاسی پیش می آید حضور داشته باشیم. این که دست به عصا پیش برویم و مراقب باشیم که حالا این حرف را نزنیم که خراب نشویم و تعداد جمعیت هیئت کم شود در این فضاها نبودیم.نظر من دقیقاً نظر حاج مهدی سلحشور است. الان اگر وظیفه ما صحبت در باب انتخابات است باید صحبت کنیم. برای این که ما اعتقادمان بر این است که در فضای هیئت مخصوصاً در اصفهان که فوق العاده سیاسی است باید رک بود. الحمدالله جواب هم گرفتیم. مثلاً زمان فتنه ما ورود کردیم چون بخشی از ماجرا بی احترامی به امام حسین(ع) بود.
_ ارتباطتان با دیگر هیئت های داخل اصفهان چطور است؟
زیاد است. من روی حرفم هستم که همه مداحان ولایتی هستند. به نظر من اگر هم نبودند نباید این حرف مطرح شود. حالا یکی به قول شما خیلی تمایل دارد که حرف و گفته های حضرت آقا را در سبک ها و خواندن هایش پیاده کند و یکی هم هست که زیاد تمایل و اعتقادی ندارد. ولی همه با اصل مشکلی ندارند.
_ کربلا چند بار مشرف شدید؟
اولین بار عرفه سال ۸۲ بود که یادم هست حاج محمد طاهری و حاج سعید حدادیان می خواندند. سال اولی بود که آمریکا حمله کرده بود و همه قاچاقی می رفتند. خیلی خوب بود چون پیاده رفتیم. حدود صد و بیست نفر بودیم که هفت هشت ساعت پیاده رفتیم. کفش من پاره شد. سال ۸۴ یا ۸۵ دوباره رفتم.بار دوم فوق العاده بیشتر چسبید چون با فضا آشنا بودم. تا حالا پنج شش بار مشرف شدم.
_ اربعین چطور؟
اربعین چون با برنامه هیئت تداخل دارد نرفته ام ولی آرزویم این است که اربعین بروم. من به هیئت خیلی حساس هستم. حتی در مناسبت های خیلی مهم هم اولویت اول هیئت است. هفتگی ها را اصلاً تعطیل نمی کنیم. هفتگی ها و مناسبت ها و ماه رمضان هم هست. حساب کردیم حدود صد و ده مجلس در طول سال داریم. همین اهمیت بوده که تا الان برقرار بوده است.
http://fadaeianhosein.ir